Social indsats på Maria Kirkeplads
Nyt tilbud om rådgivning åbnet
Line Rohlin Lund er ikke gået hjem endnu. Selvom Mariakirkens Natherberg forleden lukkede ned for sæsonen, er herbergets leder fortsat at finde på Maria Kirkeplads men nu i dagtimerne. Line Rohlin Lund er fra 1. maj 2025 ansat i en ny stilling som projektleder for Mariakirkens sociale indsats med særligt fokus på de hjemløse migranter, der benytter Mariatjenestens tilbud og tager ophold på Maria Kirkeplads i og udenfor tjenestens åbningstider. Den primære opgave er rådgivning:
”Der er et kæmpe behov. De har brug for hjælp til alt muligt, når de møder de danske systemer. Mange vil gerne have noget sæsonarbejde, men vejen ind i det danske arbejdsmarked er svær, hvis man ikke har fast bopæl, en konto i en dansk bank eller et elektronisk cv. Mange kommer jo bare med deres papirer i hånden,” forklarer Line.
Beskæftigelsesindsatsen er central, da migranterne er EU-borgere, som søger arbejde, men hvis ikke man taler engelsk og har passet sine søskende i stedet for at gå i skole, er det svært at få hul igennem til det danske arbejdsmarked – også selvom man fx kommer med mange års erfaring fra byggebranchen et andet sted i Europa.
Lines hjælp er derfor ofte helt basal i forhold til jobsøgning, men hun står til rådighed med alle typer udfordringer, går også med til lægen, er bisidder i kontakten til offentlige myndigheder eller hjælper med at få en app på telefonen til at fungere. Selvom hun officielt kun har været i stillingen en uge, er interessen allerede meget stor.
”Så snart jeg går ud på pladsen, er der mange henvendelser. De kender mig jo fra natherberget og snakker sammen, så selvom de fleste er romaer, der generelt holder sig for sig selv, er der kommet en tillid. Det rygtes, at jeg kun bruger deres oplysninger for at hjælpe dem”.
Det er ikke kun romaer, som Line rådgiver, men i de fleste andre tilfælde består hjælpen i, at hun kan få dem videre til andre tilbud. Det gælder bare ikke på samme måde for romaerne. Selvom andre tilbud tilsyneladende er åbne, så er de det bare ikke i praksis for denne gruppe, konstaterer hun. Derfor er hendes indsats særligt rettet imod migranter med romabaggrund, der har et hjem i Rumænien men betegnes som hjemløse, når de opholder sig i København.
”Når natherberget er lukket om sommeren, har de ikke andre muligheder end at sove på gaden, og det er faktisk svært at passe et arbejde om dagen, når man har sovet meget lidt eller dårligt i en port om natten. Forhåbentlig kan vi udvide natherbergets åbningstid, men det kræver bevilling fra fonde og andre puljer, hvis vi skal tilbyde dem ly og adgang til basale fornødenheder hele året. I år lykkedes det at holde herberget åbent helt indtil 1. maj, så det går måske den rigtige vej,” siger Line, der samtidig håber, at hendes daglige gang på Maria Kirkeplads vil være med til at dæmpe den kritik, der også er omkring migranternes ophold på pladsen. ”Jeg håber, vi kan opnå en større forståelse, men den går begge veje, naboerne for rumænerne og rumænerne for naboerne.”
Line Rohlin Lund har ikke en fast kontortid. Man finder hende bare på pladsen i løbet af dagen, og hvis hun ikke lige er der, er der sikkert nogen der ved, hvor hun er.
Hun arbejder på at opbygge et korps af frivillige rådgivere – også gerne nogen, der taler rumænsk – så er du interesseret i at blive frivillig hos Line, så kontakt hende på 26465687.
Den nyoprettede stilling og penge til nogle timers tolkebistand om ugen er finansieret af Vesterbro Sogn (Folkekirken Vesterbro) og Københavns Kommunes paragraf 18-midler.