Bryllup
Tillykke!
Vi glæder os til at dele denne særlige dag med jer, hvor I siger ja til hinanden.
I kan blive gift i en af Vesterbros kirker, hvis I bor på eller har en særlig tilknytning til Vesterbro. Mindst én af jer skal være medlem af folkekirken. Kontakt kirkekontoret, eller henvend jer direkte til en af Vesterbros præster.
Før vielsen skal I udfylde en ægteskabserklæring på Borger.dk. Når kommunen har behandlet erklæringen, får I en prøvelsesattest tilsendt, som I sender til kirkekontoret via sikker mail (krypteret) sammen med navn og adresse på to vidner, fx to venner eller familiemedlemmer, som er med til brylluppet. Prøvelsesattesten er gyldig i fire måneder.
Dato og tidspunkt aftaler I med den præst, som skal vie jer. I kan også kontakte kirkekontoret, som vil guide jer videre. Sammen med præsten gennemgår I vielsesritualet, vælger salmer og taler vielsen igennem – måske har I ønsker til pynt i kirken, musik osv.
Vi blander os naturligvis ikke i jeres køn eller seksualitet. Kærlighed er kærlighed, og alle par er hjerteligt velkommen.
Skal I holde bryllupsfest – eller måske en reception? Flere af kirkerne på Vesterbro har et festlokale, som I gerne må låne i forbindelse med festen. Spørg præsten, hvad der er af muligheder (ved bryllup i Sct. Matthæus Kirke kontakt kirkekontoret) – og vær gerne i god tid. Der er ofte mange om buddet.
Et romantisk kirkebryllup behøver ikke involvere en stor og dyr fest eller måneders planlægning. Til drop in-bryllup kan I komme forbi og blive gift i den smukke Sct. Matthæus Kirke uden at aftale tid inden.
Alle par er velkommen! Mindst én af jer skal dog være medlem af folkekirken.
Sådan foregår drop in-bryllup
I bliver viet på samme måde som til et traditionelt bryllup, “Så tilspørger jeg dig” osv. Forskellen er, at præsten ikke holder en personlig tale for jer. Selve højtideligheden varer ca. ti minutter.
Når I ankommer til kirken, afleverer I jeres prøvelsesattest og fremviser billedlegitimation (fx kørekort eller pas). Derefter får I en personlig samtale med en præst. Hvis der ikke er kø, bliver I gift med det samme. Til sidst følger orglet jer ud med en brusende bryllupsmarch, og kirken byder på et glas bobler for at fejre jeres ægteskab.
I må meget gerne invitere venner og familie med, men I kan også komme alene. Kirken stiller gerne med vidner.
Vi plejer at holde drop in-bryllup hvert år i april. Hvis der ikke er en dato i kalenderen, er det fordi vi endnu ikke har lagt os fast på en dato. I kan evt. kontakte Sct. Matthæus Kirkes præster Barbara Potapenko Jensen eller Birgitte Kragh Engholm og høre mere eller følge med på Facebook, hvor vi annoncerer drop in-bryllup.
Husk at medbringe prøvelsesattest og billedlegitimation
For at blive drop in-gift kræver det en fælles prøvelsesattest, som I bestiller på Borger.dk ved at udfylde en ægteskabserklæring. Attesten beviser, at I ikke allerede er gift. Den skal bestilles senest en uge i forvejen. Ring evt. til Borgerservice, hvis I ikke når det i tide.
Husk også at tage billedlegitimation med. Det kan fx være pas eller kørekort.
Vil I helst vies i jeres have, i parken eller et andet sted, som betyder noget særligt for jer? Det kan godt lade sig gøre, hvis I har en særlig tilknytning til et sted, og jeres præst godkender det. Vielsesritualet er det samme som ved et kirkebryllup.
Nogle par, som er borgerligt viet fx på rådhuset, vælger efterfølgende at få en kirkelig velsignelse. Velsignelsen minder meget om vielsesritualet men har intet juridisk indhold. Vælger I en kirkelig velsignelse, skal vi bare se en vielsesattest.
Ønsker I at ændre navn på bryllupsdagen? Det gør I på Borger.dk senest 15 dage før vielsen – med bryllupsdatoen som ekspeditionsdato.