Næstekærlighed?
Naboskab på Vesterbro
Næstekærlighed? Har det noget med næstekærlighed at gøre, når naboerne til Maria Kirkeplads synes, at de hjemløse migranter, som har taget ophold der, burde overnatte et andet sted?
TV2 viser dokumentarserien Kampen om pladsen af instruktør Jella Bethmann. Kampen om Pladsen handler om Maria Kirkeplads, hvor hjemløse rumænere sover og lever året rundt. To kunstnere forsøger at skabe forsoning mellem Mariakirkens naboer og migranter. Læs mere om dokumentaren.
Læs her præst Lise Rasmussens tale på Maria Kirkeplads 6. maj 2025 i forbindelse med premieren på dokumentaren.

Velkommen i Mariakirken
Velkommen til Maria Kirkeplads og velkommen til premieren på dokumentarserien Kampen om pladsen, som vi har fået æren af at vise de første to afsnit af her i aften indenfor i kirken.
Kampen om pladsen er en dokumentarserie, som blev optaget for lidt over halvandet års tid siden. Den handler blandt andet om romaer, om fattigdomsmigranter, som er hjemløse her i Danmark og derfor bor på Maria Kirkeplads, særligt når kirkens natherberg ikke har åbent. Det handler om det pres, der ligger sig over et menneske, der ikke har andre steder at gå hen.
Det handler også om at være nabo, om naboskab, om rummelighed og om næstekærlighed. Ord, som vi ofte slynger om os som kirke, men som ofte kan gå hen og blive til floskler eller moralske opsange, vi kan slå hinanden i hovederne med. Der er en grund til at nabo på engelsk hedder neighbour, og neighbour er det engelsk ord for en næste, og næsten har vi et ansvar for. Derfor kan man sige at naboskab hæver og forstørrer vores forståelse af, hvad menneskeheden egentlig er. Det definerer vores tillid til andre mennesker og fornemmelsen af om mennesket generelt vil mig det godt eller skidt. Derfor er det også værd at understrege, at rummelighed er ikke det samme som grænseløshed. Tværtimod hører det med til begrebet næstekærlighed, at vi også minder hinanden om, at der findes grænser for, hvad vi kan udsætte hinanden for. Der bliver talt meget om naboskab. Måske har nogen set Balladen med kolonihaven, andre har set Naboen fra helvede. Programmer, der siger noget om, hvordan nabokonflikter bliver til så stort et pres, at det gør et menneske fredløst i dets eget hjem, og det dur ikke, for vi skal alle sammen kunne være her.
Dengang dokumentarserien blev optaget, var vi i gang med et større kunstprojekt, nemlig Maria Projektet. Det var et samarbejde mellem kunsten og kirken, hvor vi sammen med mennesker i forskellige udsatte positioner ønskede at fremme deres stemme, skubbe på for, at mennesker i udsathed og deres behov kunne blive en naturlig del af den demokratiske samtale, fordi vi tror på, at alle mennesker har ret til at blive hørt uanset social baggrund eller livssituation. Alle mennesker er skabt i Guds billede og har derfor uendelig værdi, og derfor ret til et værdigt liv. Kirken og teologien har nogle grundlæggende fortællinger om menneskelig værdighed, frihed til at tage ansvar for sig selv og hinanden samt tanken om at et samfund skal kendes på, hvordan man i fællesskab tager ansvar for de svageste og mest udsatte medborgere og medmennesker.
Ud af disse tanker og overbevisninger kom kunstprojektet ”Under Pressure”, som Kenneth Balfelt og Johan August står bag. Med et stort ønske om at finde løsninger på noget, der er så påtrængende, kastede de os alle ud i at kigge på en fattigdom, der er svær helt at forstå her i et land som Danmark. At være fattigdomsmigrant i København, betyder at man er taget hertil for at tjene penge til sin familie hjemme i sit hjemland. Det er ud af omsorg og omtanke for sine børn, at man søger hertil og samler flasker for de kan få en bedre fremtid. Det er et bedre alternativ end at blive hjemme, men at blive konfronteret med nogle mennesker, lever under sådanne forhold, kan vække frustration, frygt, skabe utryghed, og når det får lov at vokse, vokser også mistilliden og skaber spændinger og konflikter, som vokser sig over hovederne på os alle sammen.
Når vi taler om naboskab, skal vi også anerkende, at der findes en asymmetri mellem den udsatte borger og den privilegerede nabo. For selvom naboskab stiller krav til begge parter, er det ikke det samme. Det er ikke altid lige, når den ene part står med flere ressourcer og muligheder, mens den anden kæmper for at få sine basale behov dækket. Romaer lever under betingelser, som mange af os ikke kan relatere til. Den virkelighed betyder, at de udfordringer, de står overfor, ikke nødvendigvis kan løses alene gennem den gensidige forståelse, vi ofte forbinder med naboskab.
Det stiller krav til os som samfund at skabe rammer, der sikrer, at vi ikke kun ser hinanden som naboer, men også som medmennesker, der deler et ansvar for det fælles vel. Der er en skævhed i de kræfter og ressourcer, der er til rådighed for henholdsvis de privilegerede og de udsatte. Naboskab kan og bør eksistere, men vi kan ikke forvente, at de udsatte alene bærer byrden af at finde plads i et samfund, der ikke altid giver dem de nødvendige muligheder. Ligesom vi heller ikke kan forvente af naboer til Maria Kirkeplads skal bære over med hvad som helst.
Derfor er der også et behov for, at politikerne træder til og tager ansvar. Det er nødvendigt, at der bliver fundet politiske løsninger, der både støtter de udsatte borgere og skaber balance i samfundet. Det handler ikke kun om at opfordre til næstekærlighed og rummelighed på individniveau, men også om at sikre, at der er politiske og sociale strukturer på plads, der gør det muligt for alle at leve et værdigt liv. Vi har brug for et samfund, hvor alle har adgang til de ressourcer og muligheder, der gør dem i stand til at stå på egne ben og finde en plads i fællesskabet. Og det håber jeg inderligt på, at denne serie kan føre til. Jeg håber, at serien vil åbne vores øjne og hjerter, og at vi sammen kan finde måder at være både naboer og medmennesker på, på en måde, der skaber plads for alle, også de mest sårbare.
Vi starter aftenen med rumænsk mad og sodavand og lidt bobler, som vi spiser sammen i gårdhaven og her på pladsen. Der er også lidt kage til dessert. Vi fejrer de medvirkende i dag. Vi fejrer at I rumænere, som er på pladsen, også er med i serien og deler jeres virkelighed, og vi håber inderligt på at det vil give anledning til en offentlig samtale om, hvordan vi løser det her.
Der samles ind via Mariakirkens hjælpekasse i aften på et særligt mobilpaynummer til hjælp for migranterne her på pladsen. Der er løbende behov for en håndsrækning til bl.a. sundhedsudgifter. I øjeblikket ved vi, at Rodika har tabt sine tænder i overmunden og har hårdt brug for en tandlæge, og den regning vil vi gerne bidrage til via donationerne på nummer 56815.
Så endnu en gang velkommen og tak.
Tak fordi I er her, og tak for at I deler denne aften med os.
Lise Rasmussen, præst i Mariakirken
Ny dokumentar om Maria Kirkeplads vises på TV2
Hjemløshed, nabokonflikt og gode intentioner skildres i ny dokumentar om Maria Kirkeplads.